ploigisi h3

bottom neo

 kyrios didaskwn

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Ευαγγέλιο, Κυριακής Ι΄ Λουκά, Λκ. ιγ΄ 10-17.

   Η Κυριακή δεν είναι κοινή ημέρα, όπως η καθημερινή. Είναι μία μεγάλη, αγία, ιερή ημέρα, ξεχωριστή ημέρα του Θεού, εορτή και πανηγύρι μεγάλο για την Εκκλησία μας. Διότι είναι η ημέρα της νίκης, του Θριάμβου, η ημέρα της Αναστάσεως. Γι’ αυτό είναι και λέγεται Κυριακή, ημέρα του Κυρίου. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, δεν είναι ημέρα εργασίας και βιοπορισμού, αλλά ημέρα αγιασμού και πνευματικού καταρτισμού. Δίκαιο είχε ο αρχισυνάγωγος του σημερινού Ευαγγελίου που έλεγε προς τον λαό, ότι «ἓξ ἡμέραι εἰσὶν ἐν αἷς δεῖ ἐργάζεσθαι», δηλαδή, τις έξι μόνο ημέρες της εβδομάδος μπορεί να εργάζεται ο άνθρωπος του Θεού, για να αποκτά τα αναγκαία. Την μία, την έβδομη, θα την αφιερώνει στην λατρεία του Θεού του. Δίκαιο είχε, διότι αυτός είναι ο νόμος του Θεού, που ορίζει την ημέρα της αργίας του Θεού. Αλλ’ αυτός, επειδή ήταν πονηρός και δόλιος υποκριτής, χρησιμοποιούσε τα λόγια του Θεού για να βλάψει και όχι για να οικοδομήσει. Εμείς ας ωφεληθούμε από αυτά και ας ωφελήσουμε και άλλους, εξετάζοντας πως πρέπει να τιμούμε και να αγιάζουμε την Κυριακή μας, την ημέρα του Θεού μας. Ας ξεκινήσουμε από τους λόγους του αρχισυναγώγου «ἓξ ἡμέραι εἰσὶν ἐν αἷς δεῖ ἐργάζεσθαι». Τί συμπέρασμα βγάζουμε από αυτούς;

    Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας. Αργίας από τα βιοτικά μας έργα, αφού ο νόμος του Θεού λέει μόνο «ἓξ ἡμέραι εἰσὶν ἐν αἷς δεῖ ἐργάζεσθαι». Επομένως πρώτη τιμή για την Κυριακή είναι η αργία μας. Ας μην έχει, για εμάς τους Χριστιανούς, η Κυριακή βιοποριστική εργασία. Ας μην έχει γραφείο, εργοστάσιο, κατάστημα, δικαστήριο. Ας μην έχει και ταξείδια, θα μπορούσαμε να πούμε, αν δεν είναι μεγάλη η ανάγκη. Αν θέλουμε να λεγώμαστε και να είμαστε Χριστιανοί, την Κυριακή ας σταματούμε όλες τις εργασίες, όσο αναγκαίες και βιαστικές και αν φαντάζουν πως είναι. Να τις σταματούμε όλες, ακριβώς για να σεβαστούμε τον νόμο του Θεού. Θα λέγαμε, πως είναι ντροπή, είναι αμαρτία να ζητάμε ως Χριστιανοί τον νόμο της Κυριακής αργίας, και να περιμένουμε από την πολιτεία για να τηρηθεί ο νόμος. Εμείς, οι Χριστιανοί, εμείς μόνοι μας θα αφιερώσουμε τις ώρες της Κυριακής, εμείς, η ψυχή μας, η συνείδησή μας θα μας διδάξει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, να αφιερώσουμε τις ώρες αυτής της ημέρας στον Θεό, και όχι στην βιοποριστική εργασία μας. Για να δώσουμε και στο σώμα μας κάποια ανάπαυση και αναψυχή, να ξεκουραστούμε από τον κόπο της εβδομάδος, να βγουν οι οικογένειες και οι φιλικές παρέες μια βόλτα, να πραγματοποιήσουμε και να δεχθούμε τις συγγενικές και φιλικές επισκέψεις. Ας σταματάμε τα βιοτικά έργα, για να δώσουμε και στην ψυχή μας μια μοναδική ευκαιρία σωτηρίας. Ας είναι αργία λοιπόν, η Κυριακή.

    Αργία η Κυριακή, από το πρωί, διότι είναι η ημέρα της θείας λατρείας. Ας, προσπαθούμε την Κυριακή να κινείται δραστήρια η ψυχή μας. Προς τα που; Προς τα πνευματικά, προς τα έργα του αγιασμού, του αγιασμού του εαυτού μας και της Κυριακής. Και πρώτο έργο του αγιασμού, η θεία λατρεία, δηλαδή ο Εκκλησιασμός. Την ημέρα αυτή ανοίγουν οι πόρτες του Ναού –σαν τις ουράνιες πύλες- για να δεχθούν τους πιστούς, τον λαό του Θεού σε προσκύνηση και λατρεία του Πλάστου και Δημιουργού, του Ουρανίου Πατρός μας. Την Κυριακή ο Θεός μας και Πατέρας, μας  περιμένει όλους να μας δεί ενωμένους και αγαπημένους σε μία πνευματική οικογένεια, μία ιερή σύναξη, μία άγια παρεμβολή στον ιερό ναό του, να υμνούμε το Άγιον Όνομά Του και να ζητούμε το θέλημά Του. Την Κυριακή οι Χριστιανοί θα ακούσουν το κήρυγμα, θα τελέσουν το μυστήριο των μυστηρίων, θα προσέλθουν στην συμμετοχή της Θείας Κοινωνίας, θα ενωθούν με τον Τριαδικό Θεό, θα λάβουν το Άγιον Πνεύμα, θα φωτιστούν, θα ενισχυθούν, θα λαμπρυνθούν, θα αγιαστούν. Λοιπόν, ας μην ασχολούμαστε και την Κυριακή με την ύλη. Ας κοιτάξουμε την ψυχή μας, ας αφήσουμε τις βιοτικές φροντίδες και αφού σηκωθούμε πρωί, μαζί με την οικογένειά του ο καθένας, ας πάμε σχεδόν τρέχοντας στην Εκκλησία, όπου μας περιμένει ο Ουράνιος Πατέρας μας. Πάμε στον άγιο οίκο του Θεού, με πίστη, με ευλάβεια, με φόβο Θεού και κατάνυξη, να λάβουμε μέρος στην λατρεία του ζώντος Θεού μας, να προσευχηθούμε, να κοινωνήσουμε, να φωτισθούμε και να αγιάσουμε την ημέρα του Θεού και να αγιαστούμε και εμείς. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κυρίως αργία η ημέρα της Κυριακής. Για τον Εκκλησιασμό, για την Θεία Λειτουργία και Λατρεία. Έτσι με τον φωτισμό και την δύναμη της Εκκλησίας θα προχωρήσουμε και στα έργα της φιλανθρωπίας.

    Διότι η Κυριακή είναι και ημέρα φιλανθρωπίας. Κάθε ημέρα της εβδομάδος είναι ημέρα προσευχής και φιλανθρωπίας, ιδιαιτέρως δε η Κυριακή, που ως κατ΄ εξοχήν έργο της έχει την προσευχή και τα έργα της αρετής. Τέλειωσε ο Εκκλησιασμός; Ας επιστρέψουμε στο σπίτι μας, ας κάνουμε και ας δεχθούμε τις φιλικές και συγγενικές επισκέψεις μας, προκειμένου να αισθανθούμε καλά, να πούμε λόγια οικοδομής και επιστηριγμού. Αν όμως αυτά τυγχάνουν ωφέλιμα για τους υγιής ανθρώπους, πόσο αναγκαία είναι για τους ασθενείς αδελφούς μας; Γι’ αυτό έχουμε ιερό χρέος φιλανθρωπίας, την Κυριακή να σκεφτόμαστε και τους αδύναμους, πάσχοντες και μοναχικούς συνανθρώπους μας. Μία τυπική επίσκεψη, ένας λόγος αγάπης γεμάτος από το Φώς του Θεού, μια κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης, πόσο μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα στο σπίτι της φτώχειας, του πόνου, της ορφάνειας, της αρρώστιας; Και ο Κύριος μας, αυτό έκανε την ημέρα του Σαββάτου, όπως μας λέει το σημερινό Ευαγγέλιο. Μετά την προσευχή και το κήρυγμα, εθεράπευσε την συγκύπτουσα γυναίκα. Έδειξε αγάπη, έκανε φιλανθρωπία.

    Κυριακή, λοιπόν, ημέρα αγία. Ημέρα μίμησις του Χριστού. Ημέρα αργίας από βιοτικά έργα, προσευχής, φιλανθρωπίας. Με τέτοιες πράξεις, και τέτοια έργα τιμάται και αγιάζεται η Κυριακή. Έτσι λατρεύεται ο Κύριος και Θεός μας. Αυτό ας κάνουμε και οι Χριστιανοί.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.

footer
  • Τρίτη
    10 Δεκεμβρίου

    Μηνά Καλλικελάδου, Ερμογένους και Ευγράφου μαρτ., Θωμά οσίου, Θεοτέκνου ιερομάρτυρος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ