Ἱερός Ναός Ἁγίας Τριάδος Νέας Κηφισιᾶς

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Εκτύπωση

https://www.facebook.com/agiatriadan.kifisias

 

Ι  Ε  Ρ  Α   Κ  Ε  Ι  Μ  Η  Λ  Ι  Α

Στόν Ιερό Ναό, από 1ης έως 22ας Νοεμβρίου 2000, είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσουμε την Ιερά θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας από τα Ιεροσόλυμα.

Κατόπιν τούτου, μετά την αποχώρησίν της, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε πιστό αντίγραφο της ως άνω Ιεράς Εικόνος από επιχρυσωμένο ασήμι διαστάσεων 110 Χ 90 εκ., το οποίον φυλάσσεται ως ιδιαιτέρα ευλογία και κειμήλιον.

 

Ι  Ε  Ρ  Α   Λ  Ε  Ι  Ψ  Α  Ν  Α

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται τμήμα λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, δωρισθέν και μεταφερθέν εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος νήσου Άνδρου.

 

Π  Α  Ρ  Ε  Κ  Κ  Λ  Η  Σ  Ι  Α

 Ἁγίου Σπυρίδωνος:

Βρίσκεται κάτωθεν του Ιερού Ναού.  Απετέλεσεν τον αρχικό χώρο λατρείας μέχρι την αποπεράτωσιν του κυρίως Ναού.  Κατασκευάστηκε το 1980.

Παρεκκλήσιον (μικρομονάστηρο) Ζωοδόχου Πηγῆς, ἤ Παναγίας «Χελιδονοῦς»

Το Παρεκκλήσιον βρίσκεται στο ρέμα της Χελιδονούς, στον δρόμο Κηφισιάς – Αχαρνών (Μενιδίου).

Η παλαιότερη ανέγερση ναού στην τοποθεσία, τοποθετείται, από τους υπάρχοντες πλίνθους και το τμήμα της κόγχης του ιερού, τουλάχιστον στον 14ο αιώνα, το πιθανότερο όχι απαραίτητα ως μοναστήρι.  Τούτο, γύρω στον 15ο αιώνα πρέπει να καταστράφηκε, όπως αποδεικνύουν τα ερείπια με τα ίχνη της φωτιάς.

Είναι σίγουρο ότι τον 16ο αιώνα ανακαινίστηκε και αναπτύχθηκε σαν γυναικείο μοναστήρι πλέον.  Τότε ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της καμάρας προς το σπήλαιο, που αποδεικνύεται χαρακτηριστικό και μοναδικό μορφολογικό στοιχείο για την εξέλιξη των καμαρόσπιτων της Αττικής.  Ακόμη, η ανάπτυξή του σαν μοναστήρι επιβάλλει και ολοκληρώνει τη δημιουργία στο χώρο του σπηλαίου του γνωστού φωτανάματος.  Στοιχείο πρωτόγνωρο, μα και σημαντικό για τη μοναστηριακή αρχιτεκτονική της Αττικής ειδικότερα.

Ταυτόχρονα, την εποχή τούτη ή λίγο αργότερα από την ανακαίνιση, πάντως όχι μετά το 1597, τοιχογραφείται ολόκληρο το καθολικό με θαυμάσιες παραστάσεις.  Οι τοιχογραφίες έγιναν από ικανό ζωγράφο, γνώστη της βυζαντινής τεχνοτροπίας, όπως φαίνεται από τα αποσπάσματα της Γέννησης στο νότιο τοίχο του καθολικού και τις μορφές στο εσωράχιο της καμάρας.

Οι διάφορες καταστροφές μα και επιδημίες στα επόμενα χρόνια, που ταλαιπώρησαν την Αττική και του Αθηναίους ειδικότερα, άφησαν τα ίχνη τους στο μικρομονάστηρο τούτο.  Σημαντικότερη υπήρξε η τοιχογράφηση του καθολικού κατά τα τέλη του 17ου – αρχές του 18ου αιώνα, του καλής τέχνης δευτέρου στρώματος και συγκεκριμένα η Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου.

Αργότερα έχομε σποραδική τοιχογράφηση μεμονωμένων Αγίων και ορισμένες οικοδομικές εργασίες περιορισμένου μεγέθους, όπως η διάνοιξη της εισόδου, ο Άρχων Μιχαήλ κ. ά.

Στον 19ο αιώνα εμφανίζει κάποια μικρή ανάπτυξη χωρίς αξιόλογα στοιχεία.  Η ανάπτυξη και λειτουργία του συνεχίζεται με μικρές ή μεγάλες διακοπές μέχρι τον 20ο αιώνα.  Τότε καταστρέφεται ολοσχερώς ο χώρος γύρω από το καθολικό.  Αυτό είναι και το τέλος της λειτουργίας του ως μοναστηριού.

Σήμερα, το παρεκκλήσιο τελεί υπό την εποπτείαν της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.  Υπάγεται ενοριακά στον καθ’ ημάς Ιερόν Ναόν.  Πανηγυρίζει δε δις του έτους, ήτοι: Της Ζωοδόχου Πηγής και κατά την Απόδοσιν της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παρεκκλήσιον ὁ Τίμιος Σταυρός:

Το ως άνω Παρεκκλήσιον ανήκει στον Αστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Εργατών Ξύλου «Ο Τίμιος Σταυρός».  Εξυπηρετείται από τους Εφημερίους του καθ’ ημάς Ιερού Ναού 1 – 2 φορές τον χρόνο, χωρίς αρμοδιότητα ημών επί των διοικητικών και οικονομικών πραγμάτων (παγκάρι).

Το καθεστώς του παρεκκλησίου παρ’ ημών, ως νέου Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Κηφισιάς, παραμένει άγνωστον και διερευνάται.

Το μόνο στοιχείο που ευρέθη εις το Αρχείον του Ναού είναι η υπ’ αριθμ. 2052/16-1-97 απόφασις του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, με την οποίαν εγκρίνεται η παραχώρησις χρήσεως του ως άνω Παρεκκλησίου από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου ανήκε, εις τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος.

Τηλέφωνο Ἱεροῦ Ναοῦ: 210- 8076521 

 Φάξ Ἱεροῦ Ναοῦ: 210- 8079341

http://agiatriadaneakifisia.blogspot.com/?m=1


Εκτύπωση   Email